Zijn kabelbacteriën het alternatief voor kostbare materialen in onze hardware?

Ze geleiden de elektriciteit in je smartphone, tv en laptop. En heb je het toestel niet meer nodig? Dan gaat het gewoon op de composthoop. Het klinkt onwerkelijk, maar het zou zomaar eens de toekomst kunnen zijn …

Superdunne kabeltjes

Enkele jaren geleden ontdekten wetenschappers voor het eerst kabelbacteriën in de zeebodem. Dat zijn bacteriën van wel 10.000 cellen aan elkaar. Centimeters lang, maar honderd keer dunner dan de haren op je hoofd.

Op de plekken waar die kabelbacteriën gevonden werden, liepen telkens elektrische stromen door de zeebodem. Onderzoekers vermoedden daarom dat kabelbacteriën elektrische stroom kunnen geleiden, net zoals koperdraad. Maar dat bewijzen? Dat bleek moeilijk om te meten: kabelbacteriën sterven zodra ze blootgesteld worden aan lucht.

Flinterdunne kabelbacteriën: 10 micrometer (μm) is 0,01 millimeter

Een ongelooflijke ontdekking

Het onderzoek van professor Meysman van Universiteit Antwerpen zorgde voor een doorbraak. Zijn team ontwikkelde een piepkleine voltmeter, een meetinstrument om elektrische spanning te meten. Ze klemden de meter vast aan een lange kabelbacterie en konden zo elektrische stroom meten over een afstand van iets meer dan één centimeter. Het allereerste bewijs ooit dat kabelbacteriën elektriciteit kunnen geleiden!

Maar de resultaten van de meting, die waren pas echt verbluffend. De kabelbacteriën bleken eiwitdraden te bevatten die extreem geleidend zijn. Zelfs beter dan de materialen waarmee computerchips gemaakt worden! Dat is heel opvallend, want biologische materialen zijn doorgaans zeer slechte geleiders.

Kabelbacteriën in je mobiele telefoon … en je lichaam?

Kabelbacteriën in de zeebodem hebben dus een speciaal en uniek vezelmateriaal ontwikkeld, waardoor je sterke elektrische signalen kan sturen. Ondertussen wordt er volop nagedacht over hoe we die supervezels kunnen gebruiken in nieuwe materialen en technologieën.

Zo heb je veel energie en zeldzame metalen nodig om een smartphone te produceren. En vaak komen die gsm’s al na enkele jaren op de afvalberg terecht. Tweemaal slecht voor het milieu, dus. Maar stel dat we de supervezels van kabelbacteriën zouden kunnen gebruiken als geleiders in onze smartphones … Die vezels zijn biologisch afbreekbaar én je hebt geen fossiele brandstoffen nodig om ze te produceren.

Of wat dacht je van implanteerbare apparaatjes die je lichaam analyseren of genezen, en vervolgens langzaam verdwijnen? Voorlopig is dat nog allemaal toekomstmuziek, maar het onderzoeksteam van professor Meysman werkt volop aan de volgende doorbraak.

Dit artikel is overgenomen van de Universiteit Antwerpen. Het oorspronkelijke artikel vindt u hier. Meer informatie over microbiële elektriciteit en het onderzoeksteam van UAntwerpen en TU Delft vindt u hier.

Beelden: UAntwerpen

Deel dit artikel

Related news

Bij Demcon vinden innovaties hun tehuis

Nooit meer tanken met de Lightyears van DID-ambassadeur Gearte Nynke Noteboom

Stelling: Verbeelding is hetzelfde als innovatie

Jeangu Macrooy laat 20 april horen hoe de artiest zichzelf met zijn derde album innoveerde

𝑴𝒂𝒈𝒊𝒄 50 𝑨𝒘𝒂𝒓𝒅: wie wordt het?

Een kroniek van de kunstenaar in de bunker op Vliegveld Twenthe

22% + 22%

Korting

22-02-2022 van

22:00 uur tot 22:22 uur

Kortingscode: DID22

April