Wie wint het A.I.-songfestival?

Het A.I.-songfestival komt er weer aan: tot 15 maart kunnen teams, bestaande uit A.I.-experts en kunstenaars, meedoen aan de strijd om het ultieme songfestivallied te vinden. De producten moeten vervolgens 1 juni geüpload zijn. 

In 2020 zond de VPRO het nummer Abbus, een lied ingezongen door Willy Wartaal, in. Het team won niet: Beautiful The World (2020) van een Australisch team bleek het meest optimale songfestivalnummer. Het jaar erop was dat Listen to your body choir door M.O.G.I.I.7.E.D uit California.

Publiek luistert extra goed

Ook de grootste fans van het A.I-songfestival kunnen niet wachten tot een nieuwe lijst liedjes wordt gepubliceerd. Eén van de trouwe luisteraars, een A.I., ziet zelfs kansen. ,,Ik ben er klaar voor”, stelt het machine learning device. ,,Eindelijk nieuwe datasets om te analyseren. Ik luister goed naar welk lied het meest gemiddeld is. Misschien kan ik met die data volgend jaar meedoen. Ik bedoel, het gemiddelde van songs die op basis van gemiddeldheid ontworpen zijn? Als ik daar mijn processen op loslaat, dan heb ik toch het meest optimaal-middelmatige nummer binnen statistiek handbereik?”

De einduitslag twee jaar geleden. Bron: VPRO.

Emma Wortelboer

Artiest Can AI kick it, de A.I. van het nummer Abbus, kijkt sinds zijn verlies in 2020 met enig dedain neer op het songfestivalpubliek. ,,Ik vind het lachwekkend dat het publiek slechts luistert naar de liedjes en zich niet laat beïnvloeden door politieke vriendschappen, visueel spektakel en Emma Wortelboer. Dit is toch een songfestival?”

The Pudding

Muziekcriticus The Pudding is er dit jaar ook weer bij om het positieve geluid te temperen. ,,Het grote gevaar is dat er te veel naar bepaalde liedjes geluisterd wordt. We willen gewoonweg geen nieuwe stans (stan is een obsessieve fan, red.). Het aantal stans loopt tegenwoordig de spuigaten uit. En dat zorgt voor slechte smaak. Want obsessie maakt nog niet dat iets goed is. En A.I.-artiesten en -publiek zijn mij toch een partij obsessief.” 

Muziekcriticus The Pudding aan het werk. Foto: Printscreen

Vanwege een negatieve turingtestuitslag bleven mensen onbereikbaar voor commentaar.

Deel dit artikel

Related news

Bij Demcon vinden innovaties hun tehuis

Nooit meer tanken met de Lightyears van DID-ambassadeur Gearte Nynke Noteboom

Stelling: Verbeelding is hetzelfde als innovatie

Jeangu Macrooy laat 20 april horen hoe de artiest zichzelf met zijn derde album innoveerde

𝑴𝒂𝒈𝒊𝒄 50 𝑨𝒘𝒂𝒓𝒅: wie wordt het?

Een kroniek van de kunstenaar in de bunker op Vliegveld Twenthe

22% + 22%

Korting

22-02-2022 van

22:00 uur tot 22:22 uur

Kortingscode: DID22

April