Uw keuken-3D-printer maakt precies wat u nodig heeft

Levensmiddelentechnoloog Martijn Noort, onderzoeker bij Wageningen University & Research, houdt zich sinds 2010 bezig met 3D printers voor voeding. Hij is optimistisch over de kansen die de technologie biedt, maar waarschuwt dat de commerciële markt nog wel even op zich laat wachten. Waarom moeten we 3D-geprint eten willen? En wanneer kunnen we een dergelijke printer op ons aanrecht verwachten?

3D geprint voedsel?

“3D-geprint voedsel is een manier van voedsel maken. Net zoals een kok je voedsel maakt, maakt dan de printer het. Een volledige maaltijd printen is nog niet aan de orde, maar de mogelijkheden zijn er wel. Technologie heeft nu eenmaal tijd nodig.” zegt Noort. 

Vaak wordt gedacht dat geprint voedsel ‘artificieel’ is, in tegenstelling tot ‘natuurlijk’ voedsel dat men nu in de supermarkt koopt. Maar volgens Noort is dit een misvatting. Wel is het zo dat geprint voedsel moet worden vergeleken met ander verwerkt voedsel. “Al ons voedsel bestaat uit chemische verbindingen en moleculen, dat is hoe de natuur in elkaar zit. Maar met deze vraag wordt bedoeld dat consumenten liever natuurlijk voedsel willen eten met zo min mogelijk synthetische toevoegingen en onnodige verwerkingen. Dit proberen we ook met 3D-printen, door zoveel mogelijk natuurlijke en ongeraffineerde ingrediënten te gebruiken. Wel is een 3D-geprint product altijd een verwerkt product. Maar brood is ook een verwerkt product: graan eten we toch ook niet zo”, legt Noort uit.

“We willen geen gezonde verse producten printen, maar bijvoorbeeld wel gezonde en lekkere alternatieven voor snacks. Dat is een belangrijke reden waarom we onderzoek doen naar deze manier van voedsel verwerken”, aldus Noort. “Het is echter niet de bedoeling om producten na te maken, puur omdat het kan. Het is nog steeds beter om gewoon een echte appel te eten.”

Personalized Nutrition

Noort legt uit dat 3D-printen in het leven is geroepen om de consument te dienen. Dit wil zeggen, om de consument te helpen om te kunnen maken en eten wat die zelf wil. “Een voorbeeld is personalized nutrition: een technologie waarbij je allerlei persoonlijke data en gezondheidsindicatoren van mensen gebruikt om vervolgens te voorspellen wat die persoon nodig heeft voor een optimale gezondheid of prestatie. Bijvoorbeeld: persoon A met dit bloedgehalte zou dit type lipide en wat meer eiwitten moeten hebben. De bedoeling is dan dat de printer een voedselproduct maakt dat afgestemd is op de noden van die persoon.” Het is tegelijk niet de bedoeling dat de printer volledig voorschrijft hoe dat product smaakt en voelt. De consument kan ook zelf instructies geven aan de printer over welke smaak, textuur en vorm hij of zij wil.

Momenteel zijn Martijn Noort en zijn team volop bezig met het personaliseren van 3D-geprint voedsel. “Dit houdt in dat je via een app naast je persoonlijke gezondheidsgegevens ook je persoonlijke voorkeur kan aangeven, om vervolgens een product te bestellen. Dat komt dan uit de printer en is klaar om rechtstreeks in je mond te stoppen. Ik hoop dat het binnen vijf jaar getest en goedgekeurd is, wie weet zelfs gecommercialiseerd”, klinkt het.

Maar volgens Noort zullen 3D printers nog niet snel bij de consument thuis te vinden zijn: “De 3D-printers worden al volop ingezet in allerlei bedrijven. In ziekenhuizen gebruiken ze de technologie voor dysphagiapatiënten die moeilijk kunnen slikken. Maar je kan het financiële plaatje niet negeren: technologie kost geld en dat is nu iets vaak waar bezuinigd op moet worden.”

Wapen tegen voedselverspilling

3D-printen kan ook een belangrijke methode worden om naar meer duurzaamheid te streven, bijvoorbeeld om vlees te produceren. “3D-geprint voedsel is veel duurzamer dan de bestaande vleesketen. Dat is dan ook de reden waarom we het doen”, zegt Noort.

De vleessector bestaat echter al honderden jaren en is geoptimaliseerd om alle restmaterialen te gebruiken. Als een 3D-printer een steak print op basis van de eiwitten van een bepaalde boon, dan is dat een relatief nieuwe keten en moet deze zich dus nog ontwikkelen zodat alle grondstoffen gebruikt worden. “Een 3D-geprint product op basis van planten is daarom niet per se duurzamer. Maar de focus om het op die manier te ontwikkelen is er wel”, zegt Noort.

3D-printen is een technologie die het in zich heeft om een oplossing te bieden voor de overproductie van voedsel. Neem nu seizoensgebonden overproductie van groenten en fruit. Deze kan je verwerken tot hoogwaardige producten. “Stel dat er te veel appels zijn: je kan dit overschot dan verwerken in smoothies. Je kan nog verder gaan en appels verwerken in allerlei gezonde snacks, waardoor je het product opwaardeert. Op die manier kan je de circulariteit van de voedselketen optimaliseren, wat uiteindelijk de bedoeling is van 3D-printen”, legt Noort uit.

Dit artikel is grotendeels overgenomen van Fokus Online. Het oorspronkelijke artikel vindt u hier.

Deel dit artikel

Related news

Bij Demcon vinden innovaties hun tehuis

Nooit meer tanken met de Lightyears van DID-ambassadeur Gearte Nynke Noteboom

Stelling: Verbeelding is hetzelfde als innovatie

Jeangu Macrooy laat 20 april horen hoe de artiest zichzelf met zijn derde album innoveerde

𝑴𝒂𝒈𝒊𝒄 50 𝑨𝒘𝒂𝒓𝒅: wie wordt het?

Een kroniek van de kunstenaar in de bunker op Vliegveld Twenthe

22% + 22%

Korting

22-02-2022 van

22:00 uur tot 22:22 uur

Kortingscode: DID22

April