Tweede ambassadeur DID22 bekend: eetontwerper Marije Vogelzang neemt bezoekers mee op ontdekkingsreis

Door Bran Remie

De tweede ambassadeur van Dutch Innovation Days 22 (DID22) is bekend: eetontwerper Marije Vogelzang neemt een volle boodschappentas en netwerk mee naar geboortestad Enschede. Haar signatuur: de herontdekking van het voedsel uit ons dagelijks leven.

Marije is daarom niet direct geïnteresseerd in ‘mooi eten’ opdienen, de eerste indruk van een bord eten in een restaurant. In plaats daarvan wil zij bezoekers helpen om het eten dat zij dagelijks in de schappen en op het bord tegenkomen, te leren herontdekken. Die ontdekkingsreis verloopt via de zintuigen zien, proeven en ruiken. Wat als je kraanwater echt gaat proeven zoals je dat bij wijn doet? Ga je de waarde van wat er uit je kraan komt dan ook anders zien?

Marije Vogelzang. Foto: Hilde Harshagen.

Ontworpen smaakreizen

Die aanpak via zintuigen en eten ontwerpen, dat maakt van Marije een eetontwerper. Daarmee weet zij een verborgen wereld te openen, één die op het eerste oog niet bestaat: wie is niet van mening dat hij of zij het eten dat dagelijks de mond in verdwijnt door en door kent? ,,Als je eten op een andere manier gaat zien, zie je ook gemakkelijker de waarde ervan”, zegt Marije. Een bewustwording die de bijzonderheid van het voedsel even goed laat binnenkomen.

Marije Vogelzang. Foto: Hilde Harshagen.

One of a kind

Vanwege haar specifieke benadering mag Marije zichzelf de eerste eetontwerper van de wereld noemen. Haar zintuiglijke queesten naar de verborgen wereld voert zij al 22 jaar uit. In dik twee decennia bekleedde zij meerdere functies die bij haar visie past. Zo heeft Marije 7 jaar lang twee experimentele restaurants gehad in Rotterdam en Amsterdam met de naam ‘Proef’. Ook heeft zij 6 jaar lang leiding gegeven aan the Dutch institute of Food and Design. Sinds 2014 is Vogelzang hoofd van de afdeling Food Non Food op de Design Academy in Eindhoven. Naast haar eigen ontwerpstudio geeft Marije wereldwijd lezingen en lessen over eten vanuit haar creatieve blik. Haar werk is wereldwijd geëxposeerd, gepubliceerd en erkend. Eén van haar bekende werken is het namaken van vlees van fantasiedieren.

Marije Vogelzang maakte stukjes vlees van fantasiedieren na en presenteerde die in supermarktverpakking. Foto: Hilde Harshagen.

Marije Vogelzang op DID22

Marije doet op DID waar zij goed in is: je meenemen in een verhaal die je het werkwoord eten via meerdere zintuigen laat herontdekken. Dat doet zij in de Grote Kerk op de Oude Markt. Kijk ook alvast op de www.marijevogelzang.nl.

Deel dit artikel

Related news

Bij Demcon vinden innovaties hun tehuis

Nooit meer tanken met de Lightyears van DID-ambassadeur Gearte Nynke Noteboom

Stelling: Verbeelding is hetzelfde als innovatie

Jeangu Macrooy laat 20 april horen hoe de artiest zichzelf met zijn derde album innoveerde

𝑴𝒂𝒈𝒊𝒄 50 𝑨𝒘𝒂𝒓𝒅: wie wordt het?

Een kroniek van de kunstenaar in de bunker op Vliegveld Twenthe

22% + 22%

Korting

22-02-2022 van

22:00 uur tot 22:22 uur

Kortingscode: DID22

April