Rijdende Recyclefabriek is het nieuwe wapen van Tijmen Sissing in de strijd tegen zwerfafval

In januari kondigde ‘Trashpacker’ Tijmen Sissing aan dat, na een jaar voorbereidend werk samen met Circulus, de ‘Cruise 2 reduce’ klaar staat om jong en oud te doen inzien hoe complex plastic recycling is. De Dorpsschool in Halle kreeg vorige maand de primeur: de eerste workshop plastic recyclen van Cruise 2 Reduce. 

In de ‘Cruise 2 Reduce’-bus die langs de scholen gaat zitten vier recyclemachines: een shredder, een sheet press, een vacuümvormer en een spuitgietmachine. Met deze machines kan plastic ‘afval’ op elke locatie worden gerecycled naar producten zoals plantenbakjes of frisbees. Door de workshop ervaren de leerlingen de noodzaak van afval scheiden en hoe complex recycling werkt. Zo worden de leerlingen gestimuleerd om meer te hergebruiken en minder afval te produceren.

Ons gebruik kan plasticvervuiling verminderen

Elke minuut verdwijnt er een vuilniswagen vol met plastic zwerfafval in onze oceaan; dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid van mens en dier. Het stoppen van de plasticvervuiling begint bij de bron: minder plastic gebruiken en beter hergebruiken. Om hiervoor bewustwording te creëren is Circulus samen met Trashpacker Tijmen Sissing gestart met Cruise 2 Reduce. Met deze Rijdende Recyclefabriek gaan ze langs 80 basisscholen in het werkgebied van Circulus met een workshop, met de aftrap bij Dorpsschool Halle.

Circulariteit simpel en tastbaar

De jeugd heeft de toekomst, vandaar dat bewustwording op jonge leeftijd belangrijk is. Lisette Bosch, algemeen directeur van Circulus: “Daarom speelt educatie een belangrijke rol in onze samenwerking met gemeenten.” Naast dit initiatief werkt Circulus met scholen samen via het leerpakket Cleanwise. Ook Paul Hofman, wethouder van de gemeente Bronckhorst, vindt het belangrijk om met kinderen hierover in gesprek te gaan. “Het is goed om kinderen te betrekken in het gesprek hoe we de wereld schoon achterlaten en zuiniger omgaan met onze grondstoffen. Deze workshop maakt het heel zichtbaar en tastbaar wat je kunt doen met plastic als grondstof.” Tijmen vult aan: “Met Cruise 2 Reduce willen we circulariteit simpel en tastbaar maken. Zodat jong en oud écht begrijpt waarom we zuinig moeten zijn met deze planeet. Met de rijdende recyclefabriek halen we het imago van afval uit de geitenwollensokken en stoppen we het in hippe sneakers.”

Dit artikel is grotendeels overgenomen van Contact Zuid. Het oorspronkelijke artikel vindt u hier.

Foto: Rick de Visser

Deel dit artikel

Related news

Bij Demcon vinden innovaties hun tehuis

Nooit meer tanken met de Lightyears van DID-ambassadeur Gearte Nynke Noteboom

Stelling: Verbeelding is hetzelfde als innovatie

Jeangu Macrooy laat 20 april horen hoe de artiest zichzelf met zijn derde album innoveerde

𝑴𝒂𝒈𝒊𝒄 50 𝑨𝒘𝒂𝒓𝒅: wie wordt het?

Een kroniek van de kunstenaar in de bunker op Vliegveld Twenthe

22% + 22%

Korting

22-02-2022 van

22:00 uur tot 22:22 uur

Kortingscode: DID22

April