Lionne van Deursen weet hoe je van groene thee kunstleer maakt

Mix gist, bacteriën, en gezoete groene thee, laat de substantie fermenteren, en het resultaat wordt een afbreekbaar, resistent en super flexibel materiaal. De experimenten van ‘biodesigner’ Lionne van Deursen met materialen, texturen, en kleurstoffen hebben geresulteerd in een collectie duurzame materialen, die qua textuur doen denken aan leer. Van het kunstleer maakt Lionne al lampen en vazen, maar de mogelijkheden met het materiaal zijn eindeloos. 

Natuurlijk materiaal

Hoe het werkt? Microben spinnen nanovezels van bacteriële cellulose op een oppervlak. Zodra deze laag droogt, wordt het een stevig materiaal met eigenschappen die erg lijken op leer. De dikte van de stof kan tijdens het groeiproces eenvoudig worden aangepast: afhankelijk van de duur van de groei wordt deze ofwel instabieler en dunner of juist steviger en dikker. Afhankelijk van die dikte ontstaan ​​er verschillende nuances en verschillende translucenties in het materiaal. 

Materiaal dat verschillende vormen aanneemt

Met deze materiaaleigenschappen zijn er verschillende vormgevingsmogelijkheden: Zo kan in natte toestand een textuur worden aangebracht die ook na volledig droging zichtbaar blijft.Trial and error loont dus. Experimenten met plantaardige kleurstoffen en kleurstoffen uit fruitafval hebben geresulteerd in een stoffencollectie met felle kleuren, verschillende lichttransmissie en gevarieerde patronen.

Na het groeiproces experimenteerde de studio met verschillende natuurlijke plantaardige kleurstoffen en kleurstoffen gemaakt van fruitafval, om te zien hoe deze kleurstoffen de kleur en textuur van het materiaal kunnen beïnvloeden.

Bio-based betekent ook lokaal

Het “Biotic”-project van de Lionne van Deursen-studio, gewijd aan materiaalonderzoek en productontwerp, werd in 2019 gelanceerd. Door middel van verschillende experimenten genereert het team inzichten in de ongelooflijke verscheidenheid aan nieuwe en bio-based materialen. De voordelen spreken voor zich: voor de productie van het materiaal zijn alleen lokale middelen nodig en voor het verven worden alleen plantaardige middelen gebruikt. Dit resulteert niet alleen in duurzame materialen, maar vooral in een duurzaam productieproces.

Dit artikel is gebaseerd op een post van Munique – Unique Textiles Insights. Het oorspronkelijke artikel vindt u hier.

Deel dit artikel

Related news

Bij Demcon vinden innovaties hun tehuis

Nooit meer tanken met de Lightyears van DID-ambassadeur Gearte Nynke Noteboom

Stelling: Verbeelding is hetzelfde als innovatie

Jeangu Macrooy laat 20 april horen hoe de artiest zichzelf met zijn derde album innoveerde

𝑴𝒂𝒈𝒊𝒄 50 𝑨𝒘𝒂𝒓𝒅: wie wordt het?

Een kroniek van de kunstenaar in de bunker op Vliegveld Twenthe

22% + 22%

Korting

22-02-2022 van

22:00 uur tot 22:22 uur

Kortingscode: DID22

April