Een extra functionaliteit voor windmolens op zee: wolken maken

De Nederlandse machinebouwer Pieter Hannessen was in 2019 in Johannesburg toen hij zag wat droogte aan kan richten. Hij besloot toen iets te doen om droge gebieden weer water te geven en had een opmerkelijke suggestie: hij zou zijn eigen wolken maken.

Hannessen heeft een idee dat even simpel als vreemd klinkt. Bouw windmolens op zee, laat ze zeewater oppompen en vernevelen via de wieken. De nevel vormt uiteindelijk wolken die, afhankelijk van de wind, naar het land drijven. Zo kun je vaker regenwolken boven droge gebieden krijgen, en meer regen zorgt uiteindelijk voor meer drinkwater, meer landbouw en allerlei andere voordelen.

Werkt het?

De grote vraag is of het echt werkt. Hannessen zoekt met het Global Irrigation investeerders om een testinstallatie te bouwen. Het idee om wolken te maken bestaat al langer en is in experimenten al gedaan. Maar op grote schaal, tot op het punt dat het droge gebieden leefbaar kan maken? Dat gebeurde nog niet eerder.

Hannessen laat zich daar niet door ontmoedigen. “Er is altijd iemand nodig om een initiatief te beginnen. Dat is Pieter. Nu zoekt hij partijen die met hem willen werken om het écht te laten gebeuren”, vertelt persvoorlichter Remco Guijs. Een eerste proefinstallatie moet laten zien dat het concept werkt, en daarna zouden er overal ter wereld windmolens op zee gebouwd kunnen worden om wolken te maken.

Weersvoorspelling

Dat wolken maken moet selectief gebeuren. Met satellietdata en weersvoorspellingen kunnen de turbines alleen op de perfecte momenten wolken maken. De rest van de tijd kunnen ze gewone draaien als opwekkers van energie. “Omdat je het aan en uit kan zetten, is het proces ook niet permanent.”

Er zijn mensen die hun twijfels hebben bij dit soort projecten. ‘Geo-engineering’, of met techniek de natuur aanpassen, wordt als onethisch gezien. “Maar wat we op dit moment op aarde doen is ook geo-engineering: het verbranden van fossiele brandstoffen, de verwoestijning. Projecten zoals het Global Irrigation Project kunnen dat soort problemen juist verlichten.”

Dit artikel is overgenomen van Change Inc. Het oorspronkelijke artikel vindt u hier.

Beeld: The Global Irrigration Project

Meer informatie over The Global Irrigation Project vindt u hier.

Deel dit artikel

Related news

Bij Demcon vinden innovaties hun tehuis

Nooit meer tanken met de Lightyears van DID-ambassadeur Gearte Nynke Noteboom

Stelling: Verbeelding is hetzelfde als innovatie

Jeangu Macrooy laat 20 april horen hoe de artiest zichzelf met zijn derde album innoveerde

𝑴𝒂𝒈𝒊𝒄 50 𝑨𝒘𝒂𝒓𝒅: wie wordt het?

Een kroniek van de kunstenaar in de bunker op Vliegveld Twenthe

22% + 22%

Korting

22-02-2022 van

22:00 uur tot 22:22 uur

Kortingscode: DID22

April