Brommers kiek’n met Gijs Schalkx

Gijs Schalkx staat 20 tot en met 24 april op Dutch Innovation Days 22 om het te hebben over zijn Slootmotor, een voertuig dat rijdt op slootwater. Maar de heimelijke missie van Schalkx is om die dagen in Enschede toe te slaan op de date-markt. ,,In Twente kun je brommers kiek’n en ik weet gewoon dat mijn duurzame en afvalverwerkende Slootmotor een goede sier maakt.”

Dan of nooit

De kunstenaar uit Arnhem heeft om die reden ook ‘ja’ gezegd op deelname aan DID22. ,,Het is dan voorjaar, er zijn tijdens DID22 veel open-minded mensen en er is maar een klein deel van Nederland waar brommers kiek’n mogelijk is. Het is dan of nooit.”

Schalkx probeerde vaker met de Slootmotor brommers te kiek’n maar tot dusver weinig succes. ,,Ik heb het wel eens in de Randstad geprobeerd. Zeker in Amsterdam hebben ze de mond vol van duurzaamheid. Maar als puntje bij paaltje haken ze af. Ook samen slootwater tanken is blijkbaar ineens not done. Duurzaamheid moet in Amsterdam vooral hip en schoon zijn, blijkbaar.”

Tinder

Tinderdate Marieke van Velzen, één van de dates van Schalkx, klaagt steen en been over haar eerste en laatste date met Schalkx. ,,Hij beloofde dat hij op de motor kwam en dat hij zin had om te tanken. Handig, dacht ik, dan haalt hij mij dus op en gaan we erna lekker hard zuipen. Slaapplek ook geregeld. Niets daarvan: ik moest mij vasthouden aan de tank. En tot overmaat van ramp reed hij de sloot in en zei hij dat ik even moest afstappen. In de sloot.”

Gijs Schalkx is op weg naar zijn volgende date. Of een sloot. bron: Gijs Schalkx

Kapotschieten

Innovator op het gebied van carbid schieten Fiona Assink daarentegen kijkt er wel naar uit om Schalkx op DID22 te ontmoeten. Maar wel op één voorwaarde. ,,Als we gaan brommers kiek’n en slootwater tanken doen we dat wel op een weiland in de buurt. Een kunstenaar hoeft niet altijd zo milieubewust om te gaan met afval: Je kunt het ook gewoon kapotschieten.”

Gijs Schalkx neemt naar DID22 het motortje mee waarop de Slootmotor rijdt. Hij laat dan zien hoe het verwerken van slootwater werkt. Voor een betere ´uitsloot´.

Deel dit artikel

Related news

Bij Demcon vinden innovaties hun tehuis

Nooit meer tanken met de Lightyears van DID-ambassadeur Gearte Nynke Noteboom

Stelling: Verbeelding is hetzelfde als innovatie

Jeangu Macrooy laat 20 april horen hoe de artiest zichzelf met zijn derde album innoveerde

𝑴𝒂𝒈𝒊𝒄 50 𝑨𝒘𝒂𝒓𝒅: wie wordt het?

Een kroniek van de kunstenaar in de bunker op Vliegveld Twenthe

22% + 22%

Korting

22-02-2022 van

22:00 uur tot 22:22 uur

Kortingscode: DID22

April