Beter ademhalen dankzij slimme kleding

De ademhalingstrainer van Saxion-onderzoeker Hellen van Rees en Prof. Dr. Ir. Geke Ludden van Universiteit Twente is een voorloper op het gebied van ‘smart wearables’ en ‘smart clothing.’ De ademhalingstrainer slaagt erin om de oefeningen van kinderen met disfunctionele ademhalingspatronen makkelijker en leuker te maken. Een mooi voorbeeld van wat kleding (nog meer) voor ons kan gaan betekenen.

De ‘Wearable Breathing Trainer’

Door geleidende patronen en garens in textiel te verwerken is het mogelijk om sensoren, actuatoren en andere ‘elektronica’ (denk aan flexibele zonnecellen) te integreren in het textiel. Hierdoor kunnen kledingstukken meer en meer gaan betekenen voor mens en maatschappij. De ‘wearable breathing trainer’ van Van Hees en Ludden werkt ook door middel van sensoren en robotisch textiel. Hun doel is om kinderen die een disfunctioneel ademhalingspatroon vertonen te helpen met hun ademhalingsoefeningen. De sensoren meten de ademhaling en het vestje en de app voorzien direct motiverende feedback voor de kinderen. 

De ademhalingstrainer is ontworpen voor kinderen van 6 t/m 12 jaar oud die een disfunctioneel ademhalingspatroon vertonen. Dit wordt vastgesteld door de kinderlongarts, bijvoorbeeld bij projectpartner MST. “En als ze dat hebben, gaan ze naar een fysiotherapeut die ademhalingstraining met hen gaat doen”, legt Prof. Dr. Ir. Geke Ludden van Universiteit Twente uit. “Daarmee moeten ze vervolgens thuis ook oefenen, maar dat gebeurt vaak niet. We weten niet precies waarom. Ze vinden het niet leuk, weten niet hoe het moet of kunnen hun aandacht er niet bijhouden.”

Ademhalen is Rocket science

Tijdens de ‘standaard’ oefening moeten kinderen hun hand op hun borst en hun buik leggen en naar de buik toe ademen. “Dat moeten ze dan een tijdje doen”, vertelt Saxion-onderzoeker Hellen van Rees. “En het is niet zo uitdagend, maar kinderen raken snel afgeleid. Terwijl juist deze ademhalingsoefeningen ervoor zorgen dat ze, afhankelijk van de diagnose, minder klachten ervaren.” Geke: “Wij hebben dus een trainer gemaakt die de oefening makkelijker en leuker maakt. Als ze het vestje aan hebben, voelen ze precies waar de ademhaling moet zitten. Hij duwt namelijk iets op de buik. Als het kind het goed doet, gaan er lampjes branden en die dienen als brandstof voor een raket. Die raket vliegt, in een mobiele app, bij genoeg brandstof, tussen planeten en meteoren door. Zo wordt het dus echt een leuk spelletje, met bovendien voor het kind een concretere doelstelling dan dat hij of zij over een half jaar minder last heeft met ademen.”

Kleding als ‘medicijn’ voor maatschappelijke vraagstukken

De maatschappij staat nog voor genoeg complexe vraagstukken waarbij slimme en functionele materialen bijdragen aan oplossingen. Geke Ludden voorspelt dat we in de toekomst zeker meer ‘smart wearables’ gaan dragen: “[…] Dit soort slimme kledingstukken [zijn] wel dingen die je in de toekomst vaker gaat zien. Naast dat we hiermee een belangrijk probleem hopen op te lossen voor de kinderen, is het ook een verkenning van hoe we in de toekomst om kunnen gaan met smart wearables, ook in de zorg.” 

De ‘Wearable Breathing Trainer’ is een project in samenwerking tussen Universiteit Twente, Hogeschool Saxion, MST, ZGT, OCON, Hellen van Rees en Ben Bulsink met steun van Pioneers in Healthcare en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.  

Dit artikel is een samenstelling van artikelen van Hogeschool Saxion. Oorspronkelijke artikelen vindt u hier en hier.

Deel dit artikel

Related news

Bij Demcon vinden innovaties hun tehuis

Nooit meer tanken met de Lightyears van DID-ambassadeur Gearte Nynke Noteboom

Stelling: Verbeelding is hetzelfde als innovatie

Jeangu Macrooy laat 20 april horen hoe de artiest zichzelf met zijn derde album innoveerde

𝑴𝒂𝒈𝒊𝒄 50 𝑨𝒘𝒂𝒓𝒅: wie wordt het?

Een kroniek van de kunstenaar in de bunker op Vliegveld Twenthe

22% + 22%

Korting

22-02-2022 van

22:00 uur tot 22:22 uur

Kortingscode: DID22

April